عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: امروزه تعاونیها نه تنها جایگاه خود را ندارند، بلکه با انواع چالشها و مشکلات دست به گریبان هستند.
به گزارش رسانه جو به نقل از پول نیوز، امروزه تعاون بخش مهمی از اقتصاد کشور است و باید ۲۵ درصد سهم اقتصاد در اختیار بخش تعاون قرار گیرد، اما در کمال ناباوری، سهم تعاون در اقتصاد کشور به ۵ درصد هم نمیرسد. این اعداد و ارقام مایوس کننده نشان میدهد که توجه لازم به بخش تعاونی صورت نگرفته است.
بی شک چالش تعاونیها نیز مانند دیگر بخشهای تولید، سرمایه در گردش است و تنها جایی که تولیدکنندگان چشم امید به آن دوخته اند، بانکها و دریافت تسهیلات از نظام بانکی است. اما از آنجا که بانکها در نگاه مهربانانه به تولید نقش موثری نداشته و همواره با انتقاد رو به رو میشود، بانکهای تخصصی ایجاد شده تا تسهیلات به جامعه هدف اختصاص یابد. برای بخش تعاونی کشور، بانک توسعه تعاون تعریف و ایجاد شده تا تعاونیها بدون کمترین چالش و در اولین فرصت بتوانند از این بانک تخصصی تسهیلات دریافت کنند.
به عبارت بهتر بانک توسعه تعاون بنا بر نامی که بر آن گذاشته شده و انتظاری که تعاونیها از این بانک دارند، وظیفه دارد به تعاونیهای دارای شرایط تسهیلات بدهد و نگاه ویژهای به بخش تعاونی داشته باشد، به نوعی که تعاونیها برای گرفتن تسهیلات، به هیچ بانک دیگری مراجعه نکنند، اما اینکه اهداف تعریف شده تا چه اندازه موثر بوده، سوالی است که کیومرث سرمدی واله عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی بدان پاسخ داده است.
نماینده اسدآباد در مجلس شورای اسلامی در پاسخ به اینکه تا چه اندازه وجود بانکهای تخصصی میتواند در رونق بخشهای اقتصاد تخصصی موثر باشد گفت: یکی از مسایلی که در حوزه کاری و رفاهی اقتصاد مطرح میشود و مورد توجه ویژه قرار دارد، بحث تعاونیها و البته تقویت تعاونیها در کشور است.
وی با ابراز تاسف از اینکه تعاونیها در پایینترین سطح ممکن قرار دارند به نوع که حدود سه درصد از اقتصاد در اختیار بخش تعاونی است گفت: اگرچه مسوولان از تقویت تعاونیها سخن میگویند، اما نکته مهمتر این است که ابتدا تعاونیها جایگاهی که در اقتصاد برای آنها تعریف کرده ایم را بدست بیاورند و سپس در فکر تقویت آنها باشیم.
سرمدی از نقش برجسته تعاونیها در رونق اقتصادی و مقابله با تحریمها سخن گفت و افزود: امروزه تعاونیها نه تنها جایگاه خود را ندارند، بلکه با انواع چالشها و مشکلات دست به گریبان هستند.
وی با تاکید بر اینکه رفع گرفتاری ها، مشکلات و موانع کاری تعاونیها به اندازهای اهمیت دارد که کمکی به تولید، کارگران و اعضای تعاونی هاست گفت: یک تعاونی کمک مستقیمی به تولید میکند، اشتغال پایدار برای کارگران کشور رقم میزند، کارکنان بسیاری در تعاونیها شاغل هستند و گردش مالی بسیاری را رقم میزنند.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی از کمبود سرمایه در گردش به عنوان چالش تعاونیها یاد کرد و گفت: بدلیل کمبود سرمایه در گردش، تامین مالی تعاونیها دراولویت قرار دارد.
وی از کم لطفی بانکها در تامین سرمایه در گردش تعاونیها انتقاد کرد و گفت: بانکهای کشور در مجموع وظیفهای که باید در قبال تولید و تولیدکننده انجام دهند و کمکی که به تولید برای مولد سازی داشته باشند، به عنوان یک وظیفه ملی انجام نمیدهند.
سرمدی با ابراز تاسف از اینکه بانکها در مسیر تامین سرمایه برای چرخه تولید و سرمایه گذاری در جهت رونق تولید به صورت عامدانه ورود نکرده اند گفت: در عمل بانکهای کشور بیشتر در مسیر واسطه گری گام بر میدارند و رغبت به سرمایه گذاری از نوعی دارند که بازگشت سرمایه به سرعت و با کمترین دردسر صورت پذیرد.
وی با طرح این پرسش که اگر از مردم سوال کنیم تعاونیها چه نقشی در اقتصاد دارند، نمیتوانند پاسخ دقیقی بدهند گفت: متاسفانه نه تنها درک درستی از اقتصاد وجود ندارد، بلکه توجه و حمایت لازم از تعاونیها را نیز شاهد نیستیم وهمین امر باعی شده تا نظام بانکی نیز از روی عمد یا سهو نگاه مهربانانهای به تعاون و تعاونی نداشته باشد.