خشکسالی، کاهش گندم دروم و افزایش هزینههای تولید باعث کاهش تولید و صادرات ماکارونی شده و عضو انجمن تولیدکنندگان ماکارونی از کاهش ۵۰ درصدی تولید این محصول خبر داده است.
به نقل از رسانه جو ، خشکسالی، کاهش گندم دروم و افزایش هزینههای تولید باعث کاهش تولید و صادرات ماکارونی شده و عضو انجمن تولیدکنندگان ماکارونی از کاهش ۵۰ درصدی تولید این محصول خبر داده است.
برخی از مزارع تولید گندم دورم تبدیل به شالیزار برنج شده و سود آوری بیشتر برنج تولید گندم مخصوص ماکارونی و صنایع غذایی را کاهش و این صنایع را با مشکل مواجه کرده است.
سید یاسر میراحمدی، عضو انجمن صنفی کارفرمایان و تولیدکنندگان ماکارونی اظهار داشت: گندم یارانهای با نرخ هر کیلوگرم ۲۷۰۰ تومان برای تولید ماکارونی در اختیار تولیدکنندگان قرار میگیرد اما میزان اختصاص به اندازه کافی نیست.
وی افزود: تولیدکنندگان به اندازه ظرفیت تولید خود نمیتوانند گندم از دولت خریداری کنند به همین دلیل مجبور هستند بخشی از نیاز خود را از بازار آزاد تامین کنند و قیمت تمام شده بالا میرود.
وی با اشاره به اینکه ظرفیت تولید ماکارونی در ایران یک میلیون و دویست هزار تن است ادامه داد: با وجود این ظرفیت تولید تنها حدود ۷۵۰ هزار تن از این محصول در کشور تولید میشود، زیرا هزینه تولید در ایران به دلیل افزیش قیمت مواد بستهبندی، حملونقل و نیروی انسانی بالا رفته است، اما قیمتی که سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرف کنندگان سال ۹۹ تعیین شده تا کنون تغییری نکرده است.
وی تصریح کرد: در این شرایط تولید صرفه اقتصادی چندانی ندارد و باعث شده که سهم ایران از بازار جهانی ماکارونی به ۷ دهم درصد برسد در حالی که سهم ترکیه از این بازار حدود ۱۰ درصد است.
میر احمدی با اشاره به اینکه سرانه مصرف ماکارونی در ایران ۶ کیلو است در حالی که سرانه کشورهای اروپایی ۲۶ کیلو است، گفت: در ایران برنج جزو نخستین محصولات در سید کالایی خانوار است، اما در کشورهای اروپایی بیشترین تقاضا برای ماکارونی وجود دارد، از طرف دیگر در سالهای اخیر تورم و کاهش قدرت خرید باعث کاهش تقاضایی مصرف در ایران شده است و مصرف کنندهها بیشتر به سمت مصرف نان رفته اند.
میراحمدی با بیان اینکه گندمی که به تولیدکنندههای ماکارونی داده میشود ویژه تولید ماکارونی نیست، اظهار کرد: گندمی که در حال حاضر به تولیدکنندهها داده میشود ویژه تولید نان است، به همین دلیل برای تولید ماکارونی کیفیت پایینی دارد. به عبارت دیگر برای تولید آرد ویژه ماکارونی هر کیلو گندم تنها ۳۰ درصد از آن آرد را تامین میکند، اما درباره آردهای معمولی اینگونه نیست.
عضو انجمن صنفی کارفرمایان و تولید کنندگان ماکارونی با اشاره به اینکه مشکلاتی که در شرایط کنونی برای تولید و تامین سرمایه در گردش وجود دارد باعث شده که تولیدکنندههای ماکارونی بخشی از بازارهای صادراتی خود را از دست بدهند، گفت: در شرایط کنونی در ایران ۲۲ ارگان دولتی و خصوصی برای صادرات محصولات تصمیم میگیرند، در حالی است که در دنیا تنها یک ارگان برای قوانین و مقررات صادرات تصمیمگیری میکند؛ صدور مصوبات و دستورالعملهای بخشی صادرات کالا را تحت تاثیر قرار داده است.
وی با اشاره به اینکه در ایران قبلا گندم دروم که مخصول تولید ماکارونی است کشت می شد، گفت: قبلا در استانهای خوزستان و فارس گشت گندم دروم انجام میشد که در شرایط کنونی این زمینها به گشت برنج اختصاص پیدا کردهاند، به همین دلیل آرد ویژهای ماکارونی باید از طریق واردات تامین شود.
میراحمدی با تاکید بر اینکه تامین آرد با کیفیت کمک میکند تا شرکتها بتوانند ارزآوری بیشتری از طریق صادرات ماکارونی و … داشته باشند، گفت: به طور قطع اختصاص سهمیه گندم وارداتی برای توسعه صادرات میتواند یک راه حل موثر باشد.